HTML

CSÉ-Bolg

Egy grafomán őrült agymenései.

Friss topikok

  • bombadil: @EasyFriend: Igen, ez így korrekt - illetve így árnyaltabb a kép. Egyébként pedig azt hiszem, ez t... (2010.05.07. 10:22) Greece, the time is at hand
  • -,-: Kimerítő,jóívű értekezés:) A legfájóbb nekem az első fordulóban, hogy elvették a választás estéjét... (2010.04.17. 12:22) Lehet Más a Pártrendszer?

Linkblog

Greece, the time is at hand

2010.05.06. 12:01 CSÉ

     Méghogy közeleg, már szinte itt is van. Én személyesen már alig várom, hogy Angela Merkel mikor sokall be végképp a görögöktől és csap egy jó nagyot az aztalra. Éppen itt lenne az ideje, hogy a görögök végre tiszta vizet öntsenek a pohárba és abbahagyják a komédiázást. Megkockáztatom, a hellének nagy részének fogalma sincs arról, hogy a mostani sztrájkokkal mit is kockáztatnak. A görögök nagyon nagy tévedésben vannak, ha azt hiszik, a nemzetközi közösség segítsége valamifajta elismerése annak, amit a világ az órori Hellásznak köszönhet. Akkor sem járnak elég közel a valósághoz, ha azt feltételezik, ez a segítség a kötelező összeurópai szolidaritás egy természetes megnyilvánulása.

   Itt most csupáncsak arról van szó, hogy a nemzetközi pénzügyekben jártas szakemberek kiszámították, hogy jobban megéri a világgazdaság és az EMU számára megmenteni a görögöket a válságtól, mint hagyni, hogy az ország bedőljön, ezzel veszélyeztetve az euró stabilitását és nemzetközi piacok amúgy sem túl rózsás hangulatának elkomorítását, majd még a tetjében később megfizetni Görögország  talpraállításának költségeit.

    A nemzetközi pénzügyi élet tehát amellett tette le a garast, hogy kisegítik a görögöket, és az országot infúzióra kötik, cserébe pedig csak azt kérik, hogy a "beteg" szépen, fokozatosan változtasson életmódján, mert hosszútávon nem maradhatnak infúzión.

    A görögök viszont kifejezetten rossz betegek. Dupla adag gyógyszert kérnek és juszt se változtatnak káros szokásaikon. Zsarolásuk mögött az a gondolat húzódik meg, hogy gazdasági racionalitásba még mindig beleférhet a nemzetközi közösségnek egy nagyobb csomag és kevesebb megszorítás.

    És itt jöhet a képbe Angela Merkel, akinek ki kellene végre mondania, hogy ez ugyan még belefér a gazdasági racionalitás kereteibe, de mélyen sérti a jóízlést. Ő az egyetlen olyan szereplője ennek a történetnek, aki megteheti, hogy felhívja a görög miniszterelnököt és megkérheti őt: Papandréu úr, ezennel közlöm önnel, hogy a továbbiakban nem kívánunk új javaslattal előállni. Ez a végső ajánlatunk. Kell? Nem kell? Teszem el. És a félreértések elkerülése végett, ezúttal nem elégszünk meg pusztán azzal, hogy egy görög minisztrerelnök aláír egy megállapodást. Nem. Ezúttal teljes társadalmi támogatottságot akarunk tudni a tervek mögött, ezért kérem, hogy minél előbb írjanak ki népszavazást arról, hogy a választópolgáraik elfogadják-e a feltétleinket és lemondanak a sztrájkról vagy pedig hátat fordítanak a nemzetközi közösségnek, a Gazgasági és Monetáris Uniónak, újra bevezetik a drachmát és kezelik a válságot maguk, úgy, ahogyan tudják.

Én már csak ezt a telefonbeszélgetést várom.

8 komment · 1 trackback

Címkék: is görögország euró the válság görög hand time angela merkel at greece drachma

A bejegyzés trackback címe:

https://csee.blog.hu/api/trackback/id/tr261978723

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Görögország: akik még nálunk is hülyébbek 2010.05.07. 19:33:35

Őrülten költekező, költségvetési adatokat hamisító, majd megbukó kormány. Óriási államadósság és perspektívátlan megszorítás. A magyar sztori  – Athénban.  (Fotó: Reuters) Hiába támogatja a lakosság többsége a görög kormány kis Bokros-...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.05.06. 17:49:06

a szlovákok pl segítenek a görögöknek mert náluk euro van.pedig rosszabul élnek.Erről az a mese jut eszembe:"Vert visz veretlent" énekli a róka a megvert farkas hátán.

bombadil 2010.05.06. 18:26:44

Előre hangsúlyozom: szubjektív vélemény!
De: valahogy úgy érzem, hogy Magyarország demokráciából sokkal "jelesebbre" vizsgázott, mint Görögország. Kemény megszorító intézkedések voltak nálunk, és nem lett belőle hőbörgés, gyújtogatás, felfordulás. Viseltük. Fogakat összeszorítva, halkan anyázva - és mégis.
Ezek meg?
Pfff
(...és csak nagyon halkan: akkor most ki is érdemelné meg jobban az eurót, avagy az EU-t? A gazdaságilag egyre fegyelmezettebben, összehangoltabban teljesítő, dolgozó törökök, vagy ez a cs..he banda?)
Igen, Merkel csapjon az asztalra, jogosan. De közben azért ne lapítson senki Franciaországban, Nagy-Britanniában sem...

csokiájsz 2010.05.06. 19:01:25

f.....sz.p. görög g..cik, a k....a a...tókat b....nátok szájba, 200 Forint egy CHF. Mi is ugyanúgy szopunk miattuk, és még ők sztrájkolnak. Hogy b...sznák mag az any....kat az apjuk hátán...

EasyFriend 2010.05.06. 19:27:51

@bombadil: "nem lett belőle hőbörgés, gyújtogatás, felfordulás" - te melyik országban éltél az utóbbi években? Mindez lett belőle, bár lehet vitatkozni, hogy mi miből következett áttételesen, de ez mind megtörtént, és lényegében emiatt. Mondjuk nálunk nem halt meg senki, ha jól tudom, ez talán pozitívum.

Fleurs Du Mal 2010.05.06. 20:12:16

@bombadil: jah, TV székház ostrom, Pest módszeres lerombolása a "békés" tüntetők által... álom volt, tán' sose volt! :)

bombadil 2010.05.06. 21:23:28

@EasyFriend: azért a kettő talán mégsem pontosan ugyanaz. Bár erről nyilatkozzon inkább szakavatott ember. Én továbbra is fenntartom a különvéleményemet - és a mi "felfordulásunkat" nem hoznám egy szintre azzal, ami most ott lent, délen van.
Szerintem a mi hőbörgéseinknek inkább politikai okai voltak, nemde? (bizonyos "beszédre" reagálva...)
... és még tovább: nálunk az igazán kemény intézkedések az utóbbi kb. másfél évben történtek, ugye? Vagy rosszul emlékszem? De ne térjünk el a poszttól.

EasyFriend 2010.05.07. 00:11:47

@bombadil: A hiány, az eladósodás okozta végső soron a beszédet, és a beszéd a "felfordulást". Így értettem az áttételt. Én kb. annyi különbséget látok, hogy nálunk más formában került napvilágra, hogy szar van a palacsintában. Na jó, elismerem, tényleg nem ilyen egyszerű, mert abban a beszédben sok minden volt, és mindenki mást hallott ki belőle. Nem a megszorítások miatt mentek az emberek az utcára (bár szerintem az emberek dühében az is benne volt, hogy ekkor már sejteni lehetett, hogy lesznek ilyenek).
Az embereket megszívatták itt is, ott is. Mentalitás kérdése, hogy az ember mennyit anyázik, mielőtt nekilát a munkának, a más szemetének az eltakarításának. Ha egyáltalán nem méltatlankodsz, birka vagy, akivel bármit meg lehet tenni (ez a minősítés sokszor elhangzott honfitársainkra az elmúlt években). Ha meg túl sokáig, akkor magad alatt vágod a fát, magadat gátolod abban, hogy jobbra forduljon a helyzeted (lásd a görög balhét ill. a hatására végképp kiteljesedő gazdasági katasztrófát).

bombadil 2010.05.07. 10:22:30

@EasyFriend: Igen, ez így korrekt - illetve így árnyaltabb a kép.
Egyébként pedig azt hiszem, ez tökéletesen idevág, és profi módon fogalmazta meg azt, amire én gondoltam:
w.blog.hu/2010/05/07/dolgozz_helota
süti beállítások módosítása